Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie zaprasza do udziału w konkursie na „Najlepsze produkty i potrawy czerpiące z tradycji regionu lubelskiego”. Warunkiem uczestnictwa jest nadesłanie zgłoszenia do 2 marca 2020 r., a następnie zaprezentowanie swoich wyrobów przed Komisją Konkursową w jednym z czterech miast – Białej Podlaskiej, Chełmie, Lublinie i Zamościu.
Etap powiatowy konkursu rozpoczynamy już 8 marca w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie. Następnie w trzy kolejne niedziele marca odwiedzimy pozostałe miasta:
- 8 marca br. – Lublin – dla uczestników z powiatów: lubelskiego, kraśnickiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego, lubartowskiego, łęczyńskiego i świdnickiego,
- 15 marca br. – Biała Podlaska – dla uczestników z powiatów: bialskiego, parczewskiego, radzyńskiego i łukowskiego,
- 22 marca br. – Chełm – dla uczestników z powiatów: chełmskiego, włodawskiego i krasnostawskiego,
- 29 marca br. – Zamość – dla uczestników z powiatów: zamojskiego, hrubieszowskiego, tomaszowskiego, biłgorajskiego i janowskiego.
Ogłoszenie wyników konkursów na etapie powiatowym nastąpi bezpośrednio po ich zakończeniu w każdej z czterech lokalizacji, jednak nie później niż 5 kwietnia br. W czasie trwania eliminacji powiatowych na uczestników konkursu będą czekały pokazy carvingu – czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, połączone z degustacją wyrobów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Spośród laureatów wszystkich konkursów na etapie powiatowym Komisja wybierze autorów najlepszych prac i nagrodzi ich podczas Gali Finałowej „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” 2 maja 2020 r. w Sali Operowej Centrum Spotkania Kultur w Lublinie. Nagrodzone podczas konkursów przepisy kulinarne wraz ze zdjęciami oraz zwycięska praca rękodzielnicza znajdą się w specjalnym pokonkursowym wydawnictwie.
Regulamin Konkursu i Karta zgłoszeniowa do pobrania: https://www.lubelskie.pl/aktualnosci/rusza-wielki-konkurs-dla-kol-gospodyn-wiejskich-z-terenu-wojewodztwa-lubelskiego/